'Det er helt i orden' - Kulturelle shibboletter i jobsamtaler med andetspogsbrugere af dansk

Research output: Contribution to journalJournal articlepeer-review

Standard

'Det er helt i orden' - Kulturelle shibboletter i jobsamtaler med andetspogsbrugere af dansk. / Kirilova, Marta.

In: NyS, Vol. 55, 55, 2018, p. 40-69.

Research output: Contribution to journalJournal articlepeer-review

Harvard

Kirilova, M 2018, ''Det er helt i orden' - Kulturelle shibboletter i jobsamtaler med andetspogsbrugere af dansk', NyS, vol. 55, 55, pp. 40-69.

APA

Kirilova, M. (2018). 'Det er helt i orden' - Kulturelle shibboletter i jobsamtaler med andetspogsbrugere af dansk. NyS, 55, 40-69. [55].

Vancouver

Kirilova M. 'Det er helt i orden' - Kulturelle shibboletter i jobsamtaler med andetspogsbrugere af dansk. NyS. 2018;55:40-69. 55.

Author

Kirilova, Marta. / 'Det er helt i orden' - Kulturelle shibboletter i jobsamtaler med andetspogsbrugere af dansk. In: NyS. 2018 ; Vol. 55. pp. 40-69.

Bibtex

@article{5c1dfea3800240ecab9915bd66234841,
title = "'Det er helt i orden' - Kulturelle shibboletter i jobsamtaler med andetspogsbrugere af dansk",
abstract = "I denne artikel analyserer jeg datauddrag fra to jobinterview hvor ans{\o}gerne taler dansk som andetsprog. Data stammer fra et integrationsinitiativ i Danmark hvis form{\aa}l var at f{\aa} flygtninge og indvandrere i arbejde. Jeg anvender en sprogideologisk ramme i analyserne (Silverstein 1985, Irvine & Gal 2000) som jeg operationaliserer igennem begreberne d{\o}rvogtning, medlemskabstilskrivninger og shibboletter. Jeg fokuserer s{\ae}rligt p{\aa} shibboletter som et indeks for sprogligt og kulturelt tilh{\o}rsforhold og ser n{\ae}rmere p{\aa} shibboletter i forhold til to omr{\aa}der: konventionelle udtryk som shibboletter og emnem{\ae}ssige f{\ae}llesskaber som shibboletter. I analysen viser jeg at s{\aa}vel brugen af konventionelle udtryk som etableringen af emnem{\ae}ssige f{\ae}llesskaber hj{\ae}lper b{\aa}de ans{\o}gere og ans{\ae}ttelsesudvalg i forhandlingen af et momentant f{\ae}llesskab. Hvis ans{\o}geren kan placere sig i dette f{\ae}llesskab, bliver vedkommende ogs{\aa} vurderet som egnet til det ans{\o}gte job. Jeg diskuterer endvidere relationen mellem sprogbrug og kulturel anerkendelse. Jeg foresl{\aa}r at brugen af konventionelle udtryk er s{\ae}rligt interessant i flersproget kommunikation, og at s{\aa}danne udtryk muligvis vil kunne fungere som en succesfuld kommunikationsstrategi n{\aa}r andetsprogsbrugere p{\aa} begynderniveau omg{\aa}s med sprogbrugere p{\aa} et mere avanceret sprogligt niveau.",
author = "Marta Kirilova",
year = "2018",
language = "Dansk",
volume = "55",
pages = "40--69",
journal = "NyS",
issn = "0106-8040",
publisher = "Dansk Sprogn{\ae}vn",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - 'Det er helt i orden' - Kulturelle shibboletter i jobsamtaler med andetspogsbrugere af dansk

AU - Kirilova, Marta

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - I denne artikel analyserer jeg datauddrag fra to jobinterview hvor ansøgerne taler dansk som andetsprog. Data stammer fra et integrationsinitiativ i Danmark hvis formål var at få flygtninge og indvandrere i arbejde. Jeg anvender en sprogideologisk ramme i analyserne (Silverstein 1985, Irvine & Gal 2000) som jeg operationaliserer igennem begreberne dørvogtning, medlemskabstilskrivninger og shibboletter. Jeg fokuserer særligt på shibboletter som et indeks for sprogligt og kulturelt tilhørsforhold og ser nærmere på shibboletter i forhold til to områder: konventionelle udtryk som shibboletter og emnemæssige fællesskaber som shibboletter. I analysen viser jeg at såvel brugen af konventionelle udtryk som etableringen af emnemæssige fællesskaber hjælper både ansøgere og ansættelsesudvalg i forhandlingen af et momentant fællesskab. Hvis ansøgeren kan placere sig i dette fællesskab, bliver vedkommende også vurderet som egnet til det ansøgte job. Jeg diskuterer endvidere relationen mellem sprogbrug og kulturel anerkendelse. Jeg foreslår at brugen af konventionelle udtryk er særligt interessant i flersproget kommunikation, og at sådanne udtryk muligvis vil kunne fungere som en succesfuld kommunikationsstrategi når andetsprogsbrugere på begynderniveau omgås med sprogbrugere på et mere avanceret sprogligt niveau.

AB - I denne artikel analyserer jeg datauddrag fra to jobinterview hvor ansøgerne taler dansk som andetsprog. Data stammer fra et integrationsinitiativ i Danmark hvis formål var at få flygtninge og indvandrere i arbejde. Jeg anvender en sprogideologisk ramme i analyserne (Silverstein 1985, Irvine & Gal 2000) som jeg operationaliserer igennem begreberne dørvogtning, medlemskabstilskrivninger og shibboletter. Jeg fokuserer særligt på shibboletter som et indeks for sprogligt og kulturelt tilhørsforhold og ser nærmere på shibboletter i forhold til to områder: konventionelle udtryk som shibboletter og emnemæssige fællesskaber som shibboletter. I analysen viser jeg at såvel brugen af konventionelle udtryk som etableringen af emnemæssige fællesskaber hjælper både ansøgere og ansættelsesudvalg i forhandlingen af et momentant fællesskab. Hvis ansøgeren kan placere sig i dette fællesskab, bliver vedkommende også vurderet som egnet til det ansøgte job. Jeg diskuterer endvidere relationen mellem sprogbrug og kulturel anerkendelse. Jeg foreslår at brugen af konventionelle udtryk er særligt interessant i flersproget kommunikation, og at sådanne udtryk muligvis vil kunne fungere som en succesfuld kommunikationsstrategi når andetsprogsbrugere på begynderniveau omgås med sprogbrugere på et mere avanceret sprogligt niveau.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 55

SP - 40

EP - 69

JO - NyS

JF - NyS

SN - 0106-8040

M1 - 55

ER -

ID: 204219250