CIP-seminar med Charlotte Sun Jensen

CIP inviterer til næste oplæg i rækken af CIP-seminarer, som sætter fokus på et aktuelt forskningstema. Denne gang torsdag den 10. april 2025 kl. 14.00-15.30 med ph.d. i lingvistisk antropologi og andetsprogsindlæring Charlotte Sun Jensen, DPU (2024).

Three stages in navigating language policies: International employees´ second language socialisation in a Danish state administration

Abstrakt

Dette oplæg tager udgangspunkt i mit ph.d.-projekt, som er en sproglig etnografisk undersøgelse af højtuddannede internationale medarbejdere på en arbejdsplads i Energistyrelsen. På grund af styrelsens status som en statslig forvaltning med tætte bånd til den danske centraladministration har den en dansk sprogpolitik. Da arbejdsstyrken traditionelt har bestået af dansktalende som modersmål, siden styrelsen blev oprettet i 1976, var arbejdssproget først for nylig omstridt. Som følge af øgede klimapolitiske mål, globale økonomiske investeringer i vedvarende energi og øget rekrutteringskonkurrence om talenter begyndte styrelsen i 2017 at rekruttere internationale medarbejdere til deres afdeling, Global Cooperation. For mange af disse medarbejdere er den danske sprogpolitik på arbejdspladsen forbundet med udfordringer og dilemmaer, da flere af medarbejderne ikke har nogen danskkundskaber, når de starter.

Fokus for mit oplæg er medarbejdernes andetsprogssocialisering (Duff 2012); veje til at blive deltagere, måder at skabe en professionel identitet på dansk, og hvordan denne proces foregår i tæt samspil med arbejdspladsen. Jeg vil især fremhæve mine analyser af et mønster af tre forskellige faser i denne proces, som nogenlunde svarer til medarbejdernes første tre ansættelsesår. Med udgangspunkt i Henrik Vighs begreb om social navigation (2009) undersøger jeg tre aspekter i denne proces: 1) investering i dansklæring, 2) sprogbrug, og 3) udførelse af professionel identitet. Undersøgelsen viser de mange facetter af, hvad det vil sige at kunne dansk i en konkret arbejdskontekst, og hvordan vejen til at kunne dansk kan foregå.

Charlotte Sun Jensen har en ph.d. i lingvistisk antropologi og andetsprogsindlæring fra Institut for Pædagogisk Antropologi, DPU, Aarhus Universitet. Motivationen for hendes ph.d.-projekt blev udviklet i forbindelse med hendes arbejde som lærer i dansk som andetsprog på en sprogskole, hvor hun underviste voksne på skolen og på deres arbejdsplads. Charlotte er i øjeblikket medunderviser på et kursus i lingvistisk etnografi på NorS, Københavns Universitet, ved siden af sit arbejde som udviklingskonsulent på Studieskolen.

Det praktiske

Tilmelding til CIP-seminaret er ikke nødvendigt men der vil være et begrænset antal pladser (35), så kom i god tid.