CIP SYMPOSIUM 2013

Flersprogethed på arbejde: Sproglig interaktion på universitetet

Torsdag d. 3. oktober 2013 afholdte CIP sit årlige symposium under overskriften ”Flersprogethed på arbejde: sproglig interaktion på universitetet”. Symposiet satte fokus på centrale problemstillinger vedrørende valg af undervisnings- og arbejdssprog på flersprogede universiteter og andre højere læreanstalter. Mere end 130 repræsentanter fra både danske og udenlandske universiteter og organisationer var tilmeldt arrangementet.

I det følgende kan du se dagens program, læse abstracts og se videoer af de enkelte oplæg og den afsluttende paneldiskussion.

Program

09.00-09.30 Registrering og kaffe
09.30-09.45 Velkomst
Anne Holmen, centerleder i CIP 
 09.45-10.45

Memories of a Dinosaur: Language and Internationalization at a Danish University from 1974 to 2013
Hartmut Haberland, Roskilde Universitet

10.45-11.45

New Times, Researcher Mobility and Multilingual Research Practice: Opportunities, Innovation and Constraints
Marylin Martin Jones, University of Birmingham

11.45-12.45

Frokost

12.45-13.15

’At lære eller ikke at lære dansk: det er spørgsmålet’ – Internationale forskeres sproglige praksisser og dilemmaer på Københavns Universitet som arbejdsplads
Merike Jürna, CIP, Københavns Universitet

13.15-13.45 

Management Policy and Employee Practice at the International University
Hanne Tange, Aalborg Universitet

13.45-14.45

Markedsplads ved auditoriet (inkl. kaffe og te)

Som en variation i forhold til de forgangne år bød arrangementet på en markedsplads, hvor deltagerne havde mulighed for at besøge en række stande med hver deres relevante tema om sprog- og internationaliseringsrelaterede initiativer på KU. 

Man kunne besøge de fire oplagsholdere i selve auditoriet og i vandrehallen foran auditoriet.  

  • Chefkonsulent Vivian Tos Lindgaard fra International Staff Mobility fortalte om initiativer for internationale medarbejdere ved KU. Et af de seneste initiativer er oprettelsen af International House, der fungerer som forskerhotel og samlingssted for internationale ansatte ved KU.
  • Kommunikationsmedarbejder Carl Hagman fortalte om arbejdet med engelsk som administrativt sprog på KU. Heri ligger en udfordring, der går udover det forsknings- og undervisningsrelaterede, men som ikke må overses.
  • Lektor Jacob Thøgersen fra INSS, KU fortalte om det nordiske samarbejde ”Netværk for parallelsproglige mål på Nordens internationaliserede universiteter”. Initiativet, der er støttet bredt i Norden, har i de seneste to år arbejdet for at definere nogle fælles mål og udfordringer for de nordiske universiteter i forhold til parallel sprogbrug.
  • Videnskabelig assistent Karen-Margrete Fredriksen fra CIP fortalte om forløbet Intro-dansk, som CIP i 2013 er blevet udbyder af. Nytilkomne internationale ansatte ved KU har krav på at blive tilbudt et dansksprogligt forløb. Intro-dansk tilbyder kursisterne en generel introduktion til dansk, men udmærker sig ved også at kunne tilbyde arbejdsrelateret sprogstøtte. Et Intro-dansk forløb består af 250 lektioner fordelt på 5 moduler.

14.45-15.45

Flersprogethed på arbejde: Implikationer og anbefalinger
Paneldebat med særligt inviterede gæster fra en række institutter på tværs af Københavns Universitet

Se videooptagelse af hele paneldebatten fra 2013 (på engelsk)

Med udgangspunkt i deres egne erfaringer diskuterede panelet de problemstillinger, der relaterer sig til et flersproget arbejdsmiljø. Dette indslag supplerede dagens øvrige indslag med en praktisk vinkel på problemstillingerne. 

15.45-16.00

Afrunding
Anne Holmen, centerleder i CIP