Dansk jern: - en kulturhistorisk analyse af fremstilling, fordeling og forbrug

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskningfagfællebedømt

Standard

Dansk jern : - en kulturhistorisk analyse af fremstilling, fordeling og forbrug. / Lyngstrøm, Henriette Syrach.

1 udg. København : Det Kongelige Nordiske Oldskriftselskab, 2008. 242 s. (Nordiske Fortidsminder).

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskningfagfællebedømt

Harvard

Lyngstrøm, HS 2008, Dansk jern: - en kulturhistorisk analyse af fremstilling, fordeling og forbrug. Nordiske Fortidsminder, bind serie C bind 5, 1 udg, Det Kongelige Nordiske Oldskriftselskab, København.

APA

Lyngstrøm, H. S. (2008). Dansk jern: - en kulturhistorisk analyse af fremstilling, fordeling og forbrug. (1 udg.) Det Kongelige Nordiske Oldskriftselskab. Nordiske Fortidsminder

Vancouver

Lyngstrøm HS. Dansk jern: - en kulturhistorisk analyse af fremstilling, fordeling og forbrug. 1 udg. København: Det Kongelige Nordiske Oldskriftselskab, 2008. 242 s. (Nordiske Fortidsminder).

Author

Lyngstrøm, Henriette Syrach. / Dansk jern : - en kulturhistorisk analyse af fremstilling, fordeling og forbrug. 1 udg. København : Det Kongelige Nordiske Oldskriftselskab, 2008. 242 s. (Nordiske Fortidsminder).

Bibtex

@book{43ff44c083cd11dd81b0000ea68e967b,
title = "Dansk jern: - en kulturhistorisk analyse af fremstilling, fordeling og forbrug",
abstract = "Det jern, der blev fremstillet af den danske myremalm fra begyndelsen af f{\o}rromersk jernalder til op i middelalderen, er helt forskelligt fra det jern, der omgiver os i dag. Det opf{\o}rer sig anderledes i essen og under smedens hammer. Og redskaber smedet af myremalmsjern er af en anden kvalitet og af et andet udseende end de genstande, der er smedet af moderne jern. Der er to vigtige forskelle: modsat moderne jern indeholder myremalmsjern slagge. Og modsat moderne jern har myremalmsjern en uensartet kvalitet. Det gamle jern er ikke kun bedre eller d{\aa}rligere end jern i dag. Det er anderledes. Og nutidens smede er ofte tilfredse med at arbejde i myremalmsjern. Det holder god varme og er let at svejse. I de egne af Danmark, hvor bonden havde adgang til skov og til myremalm af en god kvalitet, var fremstilling af jernsvamp, rensning og smedning integrerede dele af {\aa}rets arbejde - fra jernalderens begyndelse til langt op i middelalderen. Gennem alle {\aa}rene var jernteknologien prim{\ae}rt knyttet til landbefolkningen og til de civile interesser. Men med mellemrum n{\o}d den ogs{\aa} milit{\ae}r- og handelspolitisk bev{\aa}genhed fra storm{\ae}nd, h{\o}vdinge og konger. For adgangen til de gode jernkvaliteter var selve grundlaget for godt h{\aa}ndv{\ae}rk og godt h{\aa}ndv{\ae}rk gav magt. Lokalt og regionalt.  ",
keywords = "Det Humanistiske Fakultet, jern, jernkniv, jernalder, myremalm, smedning, jernudvinding, metallurgisk analyse, eksperimental ark{\ae}ologi, ark{\ae}ologi, ark{\ae}ologisk metode, Iron Age",
author = "Lyngstr{\o}m, {Henriette Syrach}",
year = "2008",
language = "Flere sprog",
isbn = "9788787483866",
volume = "serie C bind 5",
series = "Nordiske Fortidsminder",
publisher = "Det Kongelige Nordiske Oldskriftselskab",
edition = "1",

}

RIS

TY - BOOK

T1 - Dansk jern

T2 - - en kulturhistorisk analyse af fremstilling, fordeling og forbrug

AU - Lyngstrøm, Henriette Syrach

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - Det jern, der blev fremstillet af den danske myremalm fra begyndelsen af førromersk jernalder til op i middelalderen, er helt forskelligt fra det jern, der omgiver os i dag. Det opfører sig anderledes i essen og under smedens hammer. Og redskaber smedet af myremalmsjern er af en anden kvalitet og af et andet udseende end de genstande, der er smedet af moderne jern. Der er to vigtige forskelle: modsat moderne jern indeholder myremalmsjern slagge. Og modsat moderne jern har myremalmsjern en uensartet kvalitet. Det gamle jern er ikke kun bedre eller dårligere end jern i dag. Det er anderledes. Og nutidens smede er ofte tilfredse med at arbejde i myremalmsjern. Det holder god varme og er let at svejse. I de egne af Danmark, hvor bonden havde adgang til skov og til myremalm af en god kvalitet, var fremstilling af jernsvamp, rensning og smedning integrerede dele af årets arbejde - fra jernalderens begyndelse til langt op i middelalderen. Gennem alle årene var jernteknologien primært knyttet til landbefolkningen og til de civile interesser. Men med mellemrum nød den også militær- og handelspolitisk bevågenhed fra stormænd, høvdinge og konger. For adgangen til de gode jernkvaliteter var selve grundlaget for godt håndværk og godt håndværk gav magt. Lokalt og regionalt. 

AB - Det jern, der blev fremstillet af den danske myremalm fra begyndelsen af førromersk jernalder til op i middelalderen, er helt forskelligt fra det jern, der omgiver os i dag. Det opfører sig anderledes i essen og under smedens hammer. Og redskaber smedet af myremalmsjern er af en anden kvalitet og af et andet udseende end de genstande, der er smedet af moderne jern. Der er to vigtige forskelle: modsat moderne jern indeholder myremalmsjern slagge. Og modsat moderne jern har myremalmsjern en uensartet kvalitet. Det gamle jern er ikke kun bedre eller dårligere end jern i dag. Det er anderledes. Og nutidens smede er ofte tilfredse med at arbejde i myremalmsjern. Det holder god varme og er let at svejse. I de egne af Danmark, hvor bonden havde adgang til skov og til myremalm af en god kvalitet, var fremstilling af jernsvamp, rensning og smedning integrerede dele af årets arbejde - fra jernalderens begyndelse til langt op i middelalderen. Gennem alle årene var jernteknologien primært knyttet til landbefolkningen og til de civile interesser. Men med mellemrum nød den også militær- og handelspolitisk bevågenhed fra stormænd, høvdinge og konger. For adgangen til de gode jernkvaliteter var selve grundlaget for godt håndværk og godt håndværk gav magt. Lokalt og regionalt. 

KW - Det Humanistiske Fakultet

KW - jern

KW - jernkniv

KW - jernalder

KW - myremalm

KW - smedning

KW - jernudvinding

KW - metallurgisk analyse

KW - eksperimental arkæologi

KW - arkæologi

KW - arkæologisk metode

KW - Iron Age

M3 - Bog

SN - 9788787483866

VL - serie C bind 5

T3 - Nordiske Fortidsminder

BT - Dansk jern

PB - Det Kongelige Nordiske Oldskriftselskab

CY - København

ER -

ID: 6071955