Sprog, globalisering & "nationen"
En undersøgelse af sociolingvistiske forandringer i Danmark, Norge og Sverige
I denne workshopserie, som er finansieret af Nordisk Samarbejdsnævn for Humanistisk Forskning (NOS-HS), undersøges det, hvordan ændringer i sproglige praksisser og sprogideologier er forbundet med diskursive dekonstruktioner og rekonstruktioner af nationalstaten og nationale identiteter i Danmark, Norge og Sverige i tiden op til og efter coronakrisen.
Workshopserien er et samarbejde mellem forskere i Danmark, Norge og Sverige og er bygget op omkring komparative analyser af situationen i de tre lande. De tre planlagte workshops har også deltagelse af internationale gæster og gæster fra miljøer uden for universitetsverdenen.
Planlagte workshops
Workshop 1 – Sprog, globalisering og ’nationen’: orientering og status (København)
Den første workshop vil etablere en fælles ramme og en fælles terminologi. Workshoppen inkluderer diskussioner af relationen mellem sprog, globalisering og de nordiske nationalstater i lyset af coronakrisen.
Workshop 2 – Sprog, medier og ’nationen’: den aktuelle situation (Göteborg)
Den anden workshop fokuserer på sociolingvistisk forandring og medier, med fokus på udvalgte cases der omhandler mediedækningen af coronakrisen i de tre lande.
Workshop 3 – Sprog, værdier og ’nationen’: fremtidige perspektiver (Oslo)
Den tredje workshop fokuserer på den symbolske værdi af sprog i forhold til nationen i lyset af coronakrisen, og planlægning af fremtidigt samarbejde i netværket.
Deltagere
Danmark
Janus Mortensen (Center for Internationalisering og Parallelsproglighed, Københavns Universitet), Martha Sif Karrebæk, Marie Maegaard, Janus Spindler Møller (Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, Københavns Universitet) og kollegaer.
Sverige
Tommaso Milani (Institutionen för svenska språket, Göteborgs Universitet) og kollegaer.
Norge
Bente Ailin Svendsen (MultiLing, Senter for flerspråklighet, Universitetet i Oslo) og kollegaer.
Sprogpolitik og sprogvalg
Et af CIPs forskningsområder er sprogpolitik og sprogvalg, som primært fokuserer på sprogvalg i uddannelsesmiljøer, forskning og administrative sammenhænge. Du kan læse mere om sprogpolitik og sprogvalg her.
Kontakt
Du er velkommen til at kontakte Janus Mortensen fra CIP, hvis du har spørgsmål til workshopserien.