English and Globalisation in Denmark: A Changing Sociolinguistic Landscape (Enida-projektet)

CIP deltager i perioden 2021-2025 I Enida-projektet, som undersøger hvilken rolle engelsk spiller i Danmark i dag, herunder hvor meget og hvornår engelsk bruges af mennesker i Danmark, hvilke holdninger folk i Danmark har til brugen af engelsk og hvilken betydning engelsk har for unge mennesker i Danmark.

Projektet er støttet af Danmarks Frie Forskningsfond for perioden 2021-2025 og ledes af lektor Dorte Lønsmann fra Institut for Engelsk, Germansk og Romansk (Engerom). Fra CIP deltager professor Janus Mortensen samt ph.d.-stipendiat Marianne Haugaard Skov.

Projektet undersøger tre spørgsmål:

  1. Hvor meget og hvornår bruges engelsk blandt danskere generelt?
  2. Hvilke holdninger har danskerne til brugen af engelsk?
  3. Hvordan bruges engelsk blandt unge mennesker, og hvilken betydning har engelsk for dem?

Projektet omfatter bl.a. en spørgeskemaundersøgelse udført i samarbejde med Danmarks Statistik. Spørgeskemaet blev sendt til 2.500 danskere og 854 valgte at svare og dermed fortælle om engelsk i deres hverdag. Forskerne i projektet har også gennemført en række fokusgruppeinterview for at undersøge, hvordan holdninger til engelsk hænger sammen med faktorer såsom alder, international orientering og brug af online medier.

Marianne Haugaard Skovs ph.d.-projekt undersøger, hvilken rolle engelsk spiller blandt unge mennesker, som ofte er hyppige brugere af online medier. Og det har konsekvenser for den måde engelsk bliver en del af deres hverdag på.

Gennem de tre overordnede forskningsspørgsmål søger projektet at undersøge og forklare forholdet mellem sproglige forandringer og samfundsmæssige forandringer.

Samlet set giver projektet et unikt indblik i, hvilken rolle engelsk spiller i Danmark i dag, hvordan danskerne opfatter engelsk, og hvordan disse forhold har ændret sig siden slutningen af 1990'erne.

Enida-projektet udkommer i november 2024 med en bog samt en tilhørende podcast-serie, som samler op på flere af projektets centrale resultater. Bogen hedder Engelsk i Danmark – What’s the story? og kan købes i boghandlere landet over samt på forlagets hjemmeside hvor den også kan hentes gratis som e-bog. Med bogen og den tilhørende podcast-serie ønsker projektet at bidrage til samtalen om den rolle engelsk spiller i samfundet i dag – og hvilken rolle engelsk bør spille i Danmark i fremtiden. 

Du kan finde flere informationer om de enkelte aktiviteter og publikationer fra projektet samt information om projektets øvrige medvirkende på Engeroms hjemmeside