Hvordan kan behov for sprog som tillægskompetence afdækkes?
Da mange forskellige sprog og delfærdigheder kan være relevante for de studerende, er det nyttigt på de videregående uddannelser at få et indblik i de studerendes sprogbehov gennem behovsanalyser af forskellig art (spørgeskemaundersøgelser, fokusgruppe- og enkeltinterviews, læringsdagbøger m.m.). Viden om de studerendes sproglige behov til
forskellige formål (studierne herhjemme, udlandsophold, fremtidige jobs m.m.) og set fra forskellige perspektiver (de studerende, undervisere, studievejledere, studienævn m.fl.) kan anvendes til at træffe beslutninger om retningen på udviklingsindsatsen.
Omfanget af behovsafdækningen har varieret fra case til case i MUST-projektet. Fx har en omfattende afdækning været en del af casen på jurauddannelsen på KU, hvor målet har været at udvikle ECTS-bærende undervisning i fransk som tillægskompetence, enten i form af sprogmoduler tilknyttet et obligatorisk BA-fag eller som et helt nyt valgfag oprindeligt tænkt udbudt på KA-niveau. Dette sigte om at arbejde med nye kursuskoncepter til uddannelsen er defineret af kontaktpersonen på JURA ud fra en indledende afdækning af det tidligere udbud af sprogkurser på JURA, observation af fagundervisning, interviews med alumner samt dialog med centrale aftagere. Dertil har en spørgeskemaundersøgelse blandt de studerende været hensigtsmæssig for at afsøge, om der var en interesse for denne form for undervisning med et fokus på fransk. Endelig har fokusgruppeinterviews med udvalgte studerende fra spørgeskemaundersøgelsen kvalificeret de to mulige kursuskoncepter, inden deres egentlige udformning skulle godkendes af studienævnet.
På såvel JURA, som beskrevet ovenfor, som på DKDM, hvor udviklingsindsatsen har været rettet mod nystartede studerende på tværs af institutionens uddannelser, har det været nødvendigt med en ret omfattende afdækning. I andre cases, hvor ønsket
har været at rette udviklingsindsatsen mere lokalt mod et specifikt fag på en uddannelse, er fokus primært defineret ud fra dialog med fagunderviserne med behovsafdækningen som en integreret del af udviklings- og afprøvningsfasen.
På tværs af MUST-projektets behovsafdækninger blandt de studerende er der meget varierede behov og ønsker i forhold til at styrke eksisterende sprogkompetencer eller tilegne sig kompetencer på helt nye sprog (se Kraft m.fl., 2023). Ikke overraskende
fylder engelsk meget i de studerendes overvejelser, hvad angår studierne herhjemme, studieophold i udlandet og forestillinger om fremtidige karriereveje. De studerende udtrykker også en interesse i andre fremmedsprog, men deres relevans er mere lokalt forankrede og ofte knyttet til den studerendes individuelle toning af en studie- og karriereprofil (se Nissen, 2024).
Vejviser til udvikling af sprog som tillægskompetence
Vejviseren nedenfor er en forenklet model af udviklingsindsatserne i MUST-projektet og indbefatter de tre afgørende trin på vejen til at arbejde med sprog som tillægskompetence. I det tilknyttede materiale Udviklingscases kan man finde mere detaljerede beskrivelser af, hvordan der er arbejdet med de tre faser i hver udviklingscase.
Vejviseren kan også downloades her: Vejviser, pdf-format
Støttet af
Modeller for Undervisning i Sprog som Tillægskompetence er finansieret af Det Nationale Center for Fremmedsprog.
Projektet er medfinansieret af Center for Internationalisering og Parallelsproglighed.
Periode: Januar 2020 til december 2023