Om parallelsproglighed
Hvordan skal 'parallelsproglighed' forstås, og hvor stammer begrebet fra?
Parallelsproglighed er et begreb, som er ofte anvendes om sprogsituationen på nordiske, internationaliserede universiteter men som også kan favne balancen mellem brugen af de(t) lokale sprog og brugen af engelsk på universiteter i resten af verden.
Ét af målene med Center for Internationalisering og Parallelsproglighed er at være videncenter for parallelsproglighed.
I det følgende kan du finde en oversigt over, hvad der er sagt og skrevet om parallelsproglighed i Danmark. Oversigten bliver løbende opdateret og udbygget for at sikre, at den dækker området bedst muligt.
Har du idéer til oversigten, eller kender du til andet materiale, der kunne være relevant for CIP at henvise til heri, så er du meget velkommen til at skrive til: cip@hum.ku.dk .
-
Oversigtsartikler om parallelsproglighed
Herunder kan du læse to oversigtsartikler om hvad parallelsproglighed er og hvordan begrebet forstås.
-
Sagt og skrevet om parallelsproglighed
Samling af henvisninger til og resumeer af artikler, rapporter, specialer og radioudsendelser som omhandler parallelsproglighed.
Parallelsproglighed i Norden
I Norden er der særlig fokus på balancen mellem lokale sprog og engelsk, bl.a. med nyeste rapport ”More parallel, please”.
Hvad er parallelsproglighed?
Parallelsproglighed er, når to sprog opleves som ligeværdige inden for en bestemt sproglig praksis, og at valg af sprog er bestemt af, hvad der er mest hensigtsmæssigt i den givne situation.
På Københavns Universitet handler parallelsproglighed om anvendelsen af både dansk og engelsk. Universitetets sprogpolitik blev først formuleret i strategien Destination 2012 - helt specifikt i bilag 1 under pkt. 14 (side 25) og nævnt i den strategiske handleplan (s. 19).
I den seneste KU Strategi 2023 ”Talent og Samarbejde” fokuseres der specifikt på at ”fremme et parallelsprogligt arbejds- og studiemiljø for at tiltrække og fastholde talenter”.
Sprogpolitik på KU
I januar 2021 vedtog KUs bestyrelse en sprogpolitik, som uddyber KUs praksis med parallelsproglighed.
Sprogpolitikken består af 10 hovedprincipper med fokus på hhv. medarbejdernes kompetencer inden for dansk og engelsk og på forholdet mellem sprog og uddannelse.
Her kan du læse "KUs sprogpolitik" samt "Baggrundspapir og handleplan" fra januar 2021.
LERU
Københavns Universitet er medlem af the Leage of European Research Universities (LERU).
Få mere inspiration
Du er altid velkommen til at henvende dig til CIP for at få mere inspiration, eller hvis du har spørgsmål eller forespørgsler om parallelsproglighed, hjælp til sproglig opkvalificering, behovsafdækning og lignende.
Ring, skriv eller kig forbi vores lokaler på 4. sal i bygning 23 på Søndre Campus, Københavns Universitet.