Oversigtsartikler om parallelsproglighed

Herunder kan du læse to oversigtsartikler om parallelsproglighed. Artiklerne er skrevet af professor Peter Harder fra Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet, og professor Niels Davidsen-Nielsen, formand for Dansk Sprognævn.


Hvad er parallelsproglighed?

Af professor Peter Harder, 2008
Institut for Engelsk, Germansk og Romansk, Københavns Universitet

Begrebet "parallelsproglighed" er i de senere år kommet til at spille en vigtig rolle i diskussioner om sprogpolitik i de nordiske lande, men hvordan skal begrebet egentlig forstås? Professor Peter Harder giver i denne artikel sit bud på en definition af begrebet "parallelsproglighed" og diskuterer begrebet i relation til sproglige emner såsom domænetab samt "god" og "dårlig" tosprogethed.

Læs artiklen


Parallelsproglighed - begrebets oprindelse

Af professor Niels Davidsen-Nielsen, 2008
Formand for Dansk Sprognævn

I denne artikel sætter professor Niels Davidsen-Nielsen fokus på parallelsproglighed og giver en historisk redegørelse af begrebets oprindelse. Davidsen-Nielsen redegør blandt andet for, hvornår begrebet blev brugt første gang, i hvilken sammenhæng og af hvem, ligesom han redegør for, hvorledes det er blevet brugt i forskellige sammenhænge i de nordiske lande.

Læs artiklen