Organisatorisk læring og udbytte

Procesevaluering

  • Den sprogstrategiske satsning blev indlejret på Center for Internationalisering og Parallelsproglighed (CIP), der ligesom sprogsatsningen er forskningsunderstøttet. Satsningen har dermed kunnet trække på CIP’s ressourcer både med hensyn til organisatorisk erfaring fra det tværgående arbejde og med ekspertise inden for sprogtilegnelse. Denne konstruktion har både givet budgetmæssige fordele og samtidig tilført en meget stor grad af fleksibilitet.
  • Sprogsatsningens status som forskningsunderstøttet projekt har givet flere fordele:
    • Arbejdet med sprogaktiviteter har kunnet baseres på den nyeste internationale viden om integration af sprog og faglighed.
    • Arbejdet med en lokal sprogfaglig problemstilling har i flere tilfælde ført til forskningspublikationer ofte arbejdet i samarbejde mellem sprogundervisere og fagundervisere.
    • Arbejdets resultater kan ikke blot formidles bredt men også skrives direkte ind i den internationale diskurs om integration af sprog og faglighed.
  • Sprogsatsningen har arbejdet med behovsafdækning gennem hele perioden. Det er sket gennem en kombination af dialog med fagmiljøerne, spørgeskemaundersøgelser og arbejdet med udviklingsprojekter. Det viste sig hurtigt, at ingen af de tre tilgange ville være tilstrækkelig alene, da behov af denne type er en kompleks størrelse, der kan være defineret af studerendes ønsker, undervisernes faglige vurderinger eller uddannelsesledelsernes strategiske mål.
  • Sprogsatsningens udviklingsmidler var oprindelig tænkt som en pulje, hvorfra fagmiljøerne kunne søge om støtte til et projekt. Det blev dog meget hurtigt klart, at de fleste fagmiljøer havde brug for, at sprogsatsningens medarbejdere gik meget aktivt ind i udarbejdelse af ansøgningen, hjalp med at holde styr på midlerne, hvis projektet løb over flere semestre, overvågede eller styrede arbejdet i projektet og endelig tog en styrende rolle i evalueringen.
  • Organisatorisk har sprogsatsningen været superviseret af en tværgående styregruppe, der med halvårlige møder har bidraget til fastholde fokus og fremdrift i projektet. En indledende fase med en grundig udarbejdelse af kommissorium og retningslinjer har givet et godt operationelt grundlag.
  • Endelig har sprogsatsningens styregruppe lagt vægt på muligheden for fremtidig indlejring af pilotprojekter ved bevilling fra udviklingspuljen. Dette har styrket den realistiske videreførelse af de enkelte projekter samt forpligtelsen fra de faglige miljøer til at gå helhjertet ind i projekterne.

Sprogsatsningen kan stå som eksempel på implementering af større udviklingsprojekter i fremtiden. En tjekliste med organisatoriske erfaringer fra sprogsatsningen kan ses under dette link.

Sprogsatsningens organisatoriske rapport kan rekvireres ved henvendelse til sekretariatet for Center for Internationalisering og Parallelsproglighed.